AKTUELNO

Prva savetnica u crnogorskoj ambasadi u Ankari Mirna Nikčević na društvenim mrežama je objavljivala jako uvredljive stavove prema Srbima. Nemanja Starović, istoričar, ocenio je da je takav rečnik u diplomatiji neprihvatljiv.

- Takav govor u javnoj sferi je apsolutno neprihvatljiv i zaslužuje svaku osudu. Kada pogledamo šta stoji iza toga, jasno je da je takvo njeno obraćanje posledica jednog veoma agresivnog govora koji imamo u samim vrhovima političke scene u Crnoj Gori – izjavio je Starović u emisiji Pravac autora i voditelja Aleksandra Vasića.

Kako dodaje, da nije bilo govora Mila Đukanovića pred svojim partijskim skupom nekoliko dana pre toga, neki poput Nikčević se ne bi odlučili da odu korak dalje i neprimerenim rečnikom se tako obratili.

Foto: TvPink Printscreen

- To je neprimereno za sferu diplomatije. Za mene bi bilo nezamislivo da bilo koji naš diplomata na taj način govori o građanima koji su druge nacionalnosti, da ih treba žive spaliti, nazivajući ih govedima i tako dalje. Mislim da je od takvog govora mržnje u javnoj sferi samo jedan mali korak do toga da se neko odluči da učini neko zlo svom komšiji i sugrađanu samo zato što je Srbin – kazao je Starović.

On kaže da je dobro što je gospođa Nikčević danas podnela ostavku, ali da je i tada komentarisala kako je njen ministar nije zaštitio.

- To nam govori i o samoj diplomatiji našeg južnog suseda, da to nije usamljen slučaj – ocenio je Starović.

Jovan Janjić, kulturolog, kaže da je gospođa Nikčević odraz raspoloženja stvorenog u poslednje vreme u Crnoj Gori.

- To što ona govori je odjek koji je stvorila današnja politika Crne Gore – rekao je Janjić.

U poslednje vreme, od kako se pojavio predlog zakona o imovini verskih zajednica u Crnoj Gori, ta tema poprilično obuzima javnosti i u Srbiji i u Crnoj Gori, Janjić je govoreći o ovoj temi rekao da se Vlada Crne Gore upustila u jedan veliki rizik.

- Ona rizikuje da istrajavanjem o usvojenom predlogu zakona bude doživljena kao adresa pravnog nasilja u svetu. Kako se može poništiti i oduzeti nešto što postoji osam vekova? Nema toga zakona kojim se to može oduzeti – smatra Janjić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, ovo je klasičan primer pravnog nasilja, ali postoje i razni politički motivi u pozadini, kao i da je Evropsko pravo na strani Srpske pravoslavne crkve, legalne crkve u Crnoj Gori.

Starović je govoreći o ovoj temi rekao da u ovom predlogu zakona kaže da su ti potezi Crne Gore duboko politički motivisani.

- Tu najmanje ima crkve i crkvenosti u svemu tome. Vlast u Crnoj Gori se u poslednje vreme suočava sa problemima političkog, ekonomskog i međunarodno-političkog tipa. Ovo je izmeštanje fokusa, kako bi se u očima međunarodne zajednice produžila upotrebna vrednost režima u Podgorici – kazao je Starović.

Pročitajte još: CRNOGORSKA SAVETNICA PRETI IZ AMBASADE: Milo će vam doći glave, STOKO neotesana! Pišem opoziv...

#Crna Gora

#Emisija Pravac

'